Vakantiepret

Eindelijk, vakantie!
Vroeger keek ik halsreikend uit naar een paar weken vrij met mijn lief; met z’n tweetjes heerlijk genieten op een tropisch eiland met zonovergoten stranden, heerlijk eten en de meest exotische cocktails (plus het gevoel dat calorieën in zulke tijden simpelweg ook vakantie aan het houden zijn en dus volledig genegeerd mogen worden;-))…
Nu met de meiden erbij ziet het er toch ietwat anders uit… Het begint van tevoren al met minimaal een week stress om ervoor te zorgen dat ALLES mee gaat; je wil niet zonder je favoriete billendoekjes komen te zitten in Verweggistan, laat staan gebrek hebben aan het énige groentehapje dat je kleinste nu net wél wil eten.

Vervolgens is het twee weken keihard werken om ook in het buitenland nog enige vorm van routine (lees; rust, reinheid, regelmaat) aan te houden, daarbij in acht nemend dat de bedoeling van vakantie zou moeten zijn om toch te ontspannen van het harde werken en je weer op te laden voor de komende periode…
Bovendien word je weer een stuk meer geconfronteerd met jezelf, jouw eigen proces en daarbij de kids die jouw volledige aandacht opeisen en die van je partner erbij… Het samenzijn komt hiervoor op de achtergrond te staan, hoewel je de tijd voor elkaar, hoe spaarzaam ook, wel éxtra gaat waarderen in het licht van een Spaanse ondergaande zon (totdat de jongste tóch besluit om niet te kunnen slapen van de warmte).

Dit jaar merken we voor het eerst overigens wat voor positieve invloed het zwemmen op Lisa (inclusief haar humeur!) heeft… Waar ze voorheen vaak angstig was, niet in het water wilde en als ze dan uiteindelijk wél ging, half verzoop ondanks alles wat we voorradig hadden aan bandjes, zwemvesten etcetera, gaat ze nu als een kamikaze het water in! Daar waar ze kan staan, mag ze zonder bescherming haar ding doen en is ze écht als een vis in het water. We hoeven geen doodsangsten meer uit te staan, ze redt zich uitstekend! Ze vindt het fantastisch en heeft er enorm veel lol in. In het diepe water vraagt ze zelf om haar ‘Pakkie’, alias zwembandjes, om vervolgens ook dáár helemaal los te gaan. Aangezien Chantal haar speentje en relaxed rondkijken nog steeds verkiest boven alles, biedt dit ons dit jaar opvallend meer qualitytime samen!

En door dit alles komt het, dat ik voldaan weer terug naar huis rijd.
Weliswaar met hoofdpijn van alle kinderliedjes op de terugreis, buikpijn van de bergen wasgoed die gedaan moeten worden bij thuiskomst, rugpijn van het té vaak tillen van meisjes die niet wilden lopen en pijn overal over m’n lichaam doordat ik het insmeren van de kinderen zó belangrijk vond dat ik mezelf daarbij uiteindelijk vergat….
Maar met een vol hart, overladen door onvergetelijke ervaringen; beelden van een lach hier en een dansje daar. Zulke belevenissen blijven je beter bij dan welke overheerlijke bijzondere cocktail of tapasschotel ooit.

Sanne (36) is freelance journaliste en schrijfster, getrouwd met Martijn (40) en moeder van Lisa (3) en Chantal (0). Zij schrijft wekelijks een stukje over haar belevenissen als Zwemmoeder bij Club Pellikaan.